Składniki:
1,5 kg kurczak cały,
5 litrów woda,
5 sztuk ziele angielskie,
4 sztuki liście laurowe,
2 łyżki jarzynka,
1 pęczek włoszczyzna,
- do smaku sól morska,
1 łyżeczka pieprz czarny grubomielony,
2 łyżki natka pietruszki,
25 dag makaron nitki
kurczaka podzielić na cztery porcje, odciąć osobno szyję, skrzydełka - kuperek wyrzucić - dolać wody i zagotować -po zagotowaniu zebrać szumy cedzakiem
teraz dodać ziele, liście, jarzynkę obraną i umytą włoszczyznę
gotować na małym ogniu z 60-70 minut
do smaku doprawić pieprzem grubomielonym, można maggi
ugotować makaron nitki w osolonej wodzie
podać z makaronem, marchewkami, skrzydełkiem i natką pietruszki posiekaną mrożoną lub świeżą - ja rosół lubię też porem.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz