Składniki:
1 sztuka porcje z kurczaka,
4 sztuki ziele angielskie,
2 sztuki liście laurowe,
2 łyżki jarzynka,
4 litry woda,
1 pęczek włoszczyzna,
6 sztuk ziemniaki,
1 szklanka kasza średnia mazurska,
1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony,
- do smaku maggi,
4 łyżki natka pietruszki,
1 kubek śmietana
z kurczaka wyciąć grzbiet z szyją. skrzydełka, skórę z podudzi, opłukać i zagotować
zebrać szumy, dodać liście laurowe, ziele angielskie, jarzynkę, marchew, seler, pietruszkę, por i zagotować
gdy warzywa są miękkie wyjąć na talerz razem z kawałkami porcji rosołowej
wsypa c kaszę, ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować z 25 minut
warzywa pokroić w kostkę, obrać mięsko z porcji i wsypać do krupniku
pod koniec gotowania wlać śmietanę słodką
do smaku doprawić pieprzem, maggi i dodać natkę pietruszki mrożoną lub świeżą........SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz