Składniki:
50 dag mielone z łopatki,
1 sztuka jajko,
2 łyżki kaszka manna,
4 łyżki bułka tarta,
1 łyżeczka jarzynka,
1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony,
1 sztuka cebula posiekana,
1 słoik/litrowy leczo pieczarkowe,
- do smaku maggi
mielone z łopatki dobrze wymieszać z jakiem, kaszką manna, cebulą pokrojoną w kosteczkę, tartą bułką, pieprzem mielonym, jarzynką
formować małe klopsiki 3-4cm średnicy o obsypać je mąką
4 litry wody - zagotować wodę z liściem laurowym, zielem angielskim - do garnka wkładam koszyk do frytek -
dobrze się potem klopsiki jednorazowo wyjmą z garnka
wkładać klopsiki i na małym ogniu gotować z 15 minut - potem wyjąć koszyk z klopsikami z garnka
ze 3 szklanki wywaru wlać do rondla - dodać słoik litrowy lecza z pieczarkami, włożyć połowę klopsików i zagotować, do smaku dodać maggi - soli ni trzeba bo jest w leczo
leczo sama jesienią wekowałam: papryka, cukinia, cebula, pomidory zmiksowane, pieczarki, sól, pieprz, olej
pozostałe klopsiki z wywarem zostawić do zupy
smaczne klopsiki z leczo do ryżu, makaronu, ziemniaków.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz