Składniki:
1 szklanka ryż,1/2 kg mieszane,1 sztuka jajko,- ile potrzeba bułka tarta,1 łyżeczka pieprz mielony,3/4 łyżeczki jarzynka,- w opisie sos pomidorowy
ryż ugotować w osolonej wodzie i gotowy wylać na sito
mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą (tyle,aby mięso nie było za luźne) i przyprawami
smażyć na smalcu małe kotleciki i przekładać na talerz
sos: do patelni po kotlecikach dodać 4 duże zmiksowane pomidory i chwilę podsmażać
dolać z 2 szklanki wody i na patelni wszystko zagotować, zagęścić sos mąką i śmietaną
łyżką do lodów zrobić kulki ryżowe - podać je z kotlecikami polanymi sosem i cząstkami pomidorków.......SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz