Składniki:
1 sztuka porcja rosołowa,
4 litry woda,
2 sztuki ziele angielskie,
2 sztuki liście laurowe,
3/4 łyżka sól perlista Royal Brand,
1 pęczek włoszczyzna,
6 sztuk ziemniaki,
1,5 szklanki kasza pęczak,
1 łyżeczka pieprz czarny mielony,
1 łyżeczka papryka ostra,
- do smaku maggi,
2 łyżki natka pietruszki
porcję rosołową zagotować w niedużej ilości wody i wylać wodę (usuwam nadmiar tłuszczu z porcji) - teraz wlać nową wodę dodać ziele angielskie, liście laurowe, sól perlistą, rozdrobnioną w mikserze włoszczyznę i gotować do miękkości porcji rosołowej - wyjąć na talerz
do wywaru włożyć ziemniaki pokrojone w kostkę, wsypać kaszę pęczak, gotować do miękkości kaszy z 30 minut na mniejszym ogniu
do smaku doprawić pieprzem, papryką ostrą, maggi i dodać natkę pietruszki zamrożonej lub świeżej, dodać obrane mięsko z porcji
pyszna, gorąca, syta, zdrowa zupa z pęczaku......
SMACZNEGO!!!
sól morska perlista Royal Brand - właściwości: nie zawiera sztucznych substancji chemicznych ani innych środków zapobiegających zbrylowaniu - sól posiada niską absorpcję pochłaniania wilgoci - wyższą zawartość wapnia i niską zawartość sodu - skład: sól w postaci kulek, jest miękka i dobrze się rozkrusza w palcach - pochodzenie: RPA - opakowanie: szklany praktyczny słoik z dużym otworem - pojemność: 200 gram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz