Składniki:
3 sztuki jajka,
1/2 kostki masło stopione,
3/4 szklanki cukier,
- szczypta sól,
1 szklanka mleko letnie,
2,5 szklanki mąka tortowa,
3/4 szklanki wiórki kokosowe,
2 łyżeczki drożdże suszone
NADZIENIE:
10 sztuk reneta jabłka,
1/2 szklanki cukier,
1/2 opakowania Prymat do grzanego wina i piwa,
1/2 łyżeczki sok z cytryny,
- w opisie lukier
do miski włożyć wg podanej kolejności składniki - drożdże suche jako ostatnie
mikserem spiralami na dużych obrotach przez około 10 minut wyrabiać
wyrobione ciasto przykryć talerzem i do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce
umyte jabłka obrać i pokroić na średnie kawałki - wsypać cukier, przyprawę grzaniec, sok z cytryny i po zagotowaniu stale mieszając dusić z 5 minut - zostawić do wystudzenia
tortownica 24cm wysmarowana tłuszczem i obsypana mąką - na dno wyłożyć ciasto - zostawić trochę na wierzch do obłożenia
na ciasto wyłożyć grubą warstwę jabłek i na jabłka ułożyć kratkę
piec w nagrzanym prodiżu około 40 minut - po 25 minutach odłączyć dolną grzałkę,aby spód się nie przypiekł) - inne piecyki nagrzane 200C i 40 minut
LUKIER: 1/2 szklanki pudru cukru dobrze wymieszać z 1,5 łyżeczki śmietany na gęsty lukier
na ciepłe ciasto na kratkę rozsmarować lukier i ciasto do ostudzenia
drożdżowo-kokosowe ciasto o wyjątkowym smaku grzańca jabłkowego, można podać z jabłkami jeśli zostały w garnku...... POLECAM......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz