Składniki:
2 kg buraki czerwone,
6 ząbków czosnek,
2 sztuki liście laurowe,
4 sztuki ziele angielskie,
1 łyżka cukier,
1 łyżka sól,
3 litry woda przegotowana,
1 kromka chleb razowy
umyte, obrane buraki starłam w blenderze na plastry i włożyłam do wyparzonej kamionki
dodać do buraków całe ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier, kromkę chleba razowego bez ulepszaczy
wlać przegotowaną letnią wodę do kamionki z burakami - garnek nakryłam ręcznikiem papierowym i zrobiłam parę dziurek
garnek kładę na parapecie nad kaloryferem na około 10-12 dni, chociaż im dłużej się zakwasza, tym jest bardziej esencjonalny i zdrowszy
po tym czasie zdejmuję pianę, przelewam przez sito wyłożonym papierem kuchennym (działa jak filtr do kawy) do garnka i wlewam do wyparzonych słoików
schować do lodówki - można do 3-4 m-cy trzymać w lodówce
idealny na barszcz czerwony ale też i dla zdrowotności do picia:
jest dobry przy anemii, zgadze, zaparciach, depresji, nadciśnieniu; zapobiega zakrzepom krwi, przeciwdziała rozwojowi bakterii, wspomaga pracę wątroby i nerek - wskazane pić po pół szklanki dwa razy dziennie przed posiłkiem.......
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz