Składniki:
                 
 Zaczyn,
    1/2 kostki drożdże świeże,
    1 szklanka cukier,
    - szczypta Sól,
    3/4 szklanki mleko letnie,
    1/2 kostki masło stopione,
    3 sztuki jajka
CIASTO,
    1/2 szklanki kakao sypkie,
    4 szklanki mąka,
    1 sztuka cukier waniliowy,
    4 sztuki jabłka,
    - w opisie kruszonka,
    - w opisie lukier
zaczyn: drożdże wkruszyć do miski - mleko letnie i masło stopione wlać do naczynia i dodać cukier, sól, jajka i widelcem dobrze rozbełtać - całość wlać do drożdży i lekko zamieszać - miskę nakryć talerzem i na 2 godziny w ciepłe miejsce 
po tym czasie do zaczynu przesiać mąkę z kakao i wsypać cukier waniliowy - wyrabiać mikserem z 5 minut - ciasto ma być nie za rzadkie - jak trzeba to dosypać mąki ile trzeba
wyrobione ciasto nakryć talerzem i na 30 minut w cieple do wyrośnięcia                      
jabłka pokroić na grubsze kostki - przygotować kruszonkę: z 10 dag masła wymieszać z 10 dag cukru i mąki wsypać ile potrzeba - palcami zrobić kruszonkę
ciasto wyrośnięte przełożyć do dwóch keksówek (20x10 cm) wysmarowanych tylko masłem, na ciasto rozłożyć jabłka i lekko je przycisnąć do ciasta - na wierzch posypać kruszonką
piec ok 30 minut w 190C w piekarniku lub w prodiżu grzałka góra/dół - ja piekłam w prodiżu każdą blaszkę osobno - zostawić do ostudzenia w blaszkach  
lukier: cukier puder 4 łyżki wymieszać z do 2łyżeczek śmietany i dobrze go utrzeć - polukrować wierzch ciasta 
drożdżowe kakaowe robiłam pierwszy raz i jest rewelacyjne w smaku i jakości ciasta.......SMACZNEGO!!!! 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz