Składniki:
kapusta młoda 1 główka nie duża,
tarta bułka 1 szklanka,
jajka 3 sztuki "L",
mleko 1/2 szklanki,
kucharek 1 łyżka,
papryka słodka 1 łyżeczka,
pieprz mielony czarny 1 łyżeczka,
pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba
Z kapusty usunąć brzydkie liście wierzchnie, kapustę kroić razem z głąbem (będzie trzymał kapustę) na plastry nie za grube, włożyć do miski i zalać wrzącą wodą na 5 minut, cedzakiem wyjąć na durszlak do odcieknięcia wody.
Na talerz wsypać tartą bułkę, w misce dobrze rozbić jajka, mleko, paprykę słodką, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, kucharka.
Porcje kapusty maczać z każdej strony w jajku, obtaczać w tartej bułce.
Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, kapusta smakuje na ciepło i na zimno - młoda kapusta i nie duża główka idealnie nadaje się na panierowaną jak kotlety schabowe i smażoną na patelni.........SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Bardzo ciekawy przepis. Czegoś takiego jeszcze nie widziałam i nie jadłam, ale chętnie spróbuję;)
?𝑷𝒐𝒍𝒆𝒄𝒂𝒎, tulko 𝒑𝒂𝒎𝒊𝒆̨𝒕𝒂𝒄́ 𝒑𝒓𝒛𝒚 𝒌𝒓𝒐𝒋𝒆𝒏𝒊𝒖 𝒐 𝒛𝒂𝒄𝒉𝒐𝒘𝒂𝒏𝒊𝒖 𝒈łąba😉
Prześlij komentarz