Składniki:
ZACZYN:
drożdże 30 gram,
mleko ciepłe 1/2 szklanki,
cukier 1 łyżka,
mąka tortowa 3 łyżki
CIASTO:
mąka tortowa 55 dag,
cukier 1/2 szklanki,
mleko letnie 1 szklanka,
sól - szczypta,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
jajka 2 sztuki,
żółtka 1 sztuka,
masło 10 dag,
morele 22 sztuk
KRUSZONKA:
masło zimne 15 dag,
cukier 10 dag,
mąka krupczatka 15 dag
przygotować drożdżowy zaczyn: drożdże wkruszyć do misy robota, wlać ciepłe mleko, wsypać cukier, mąkę i łyżeczką wymieszać, nakryć workiem foliowym na 20 minut
do drożdży wsypać mąkę, cukier, sól, jajka o temperaturze pokojowej, ciepłe mleko i stopione letnie masło, cukier i cukier wanilinowy /bez moreli/
hakiem robota ciasto wyrabiać z 10 minut
misę robota nakryć workiem foliowym i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu
można użyć dużej blaszki 25x35, ja użyłam 3 mniejsze i 2 poszły w "gości" po upieczeniu - blaszkę(i) nasmarować tylko olejem, ciasto posypać mąką, rękoma je uformować na 1 duży placek lub na 3 mniejsze i powkładać do form, powciskać wypestkowane morele i zostawić na 15 minut do podrośnięcia
z podanych składników mikserem utrzeć kruszonkę sypką i posypać wierzch ciasta
piec w 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom 35 minut, następnie ustawić na termoobieg, 170 C i piec z 12 minut, ciasto wyjąć z blaszek jak wystygnie - drożdżówka jest bardzo puszysta, lekka, smaczna...................SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Ile mleka do ciasta? Nie ma podane
1 szklanka mleka do ciasta + 1/2 szklanki do zaczynu...dziękuję za zwrócenie uwagi 🙂
Prześlij komentarz