Składniki:
3 sztuki jajka, 100 ml olej, 1 szklanka mleko, 15 dag cukier, 2 szklanki mąka Basia, 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki imbir mielony, 1/2 łyżeczki cynamon, 1/2 łyżeczki kardamon mielony, 3/4 szklanki wiórki kokosowe, skórka rozdrobniona z 6 mandarynek, 6 mandarynek cząstki
sparzone ze 3 razy mandarynki obrać i skórkę z nich rozdrobnić w blenderze = podsmażyć je z wiórkami kokosowymi, z 2 łyżkami wody i 3 łyżkami cukru do odparowania wody - ostudzić
jajka-olej-mleko-cukier rózgą dobrze roztrzepać
wsypać przesianą mąkę-proszek do pieczenia-cynamon-imbir-kardamon - skórkę z kokosem i rózgą dobrze wymieszać
kominkowa wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką
przełożyć do kominkowej blaszki część ciasta i rozłożyć mandarynki - znowu dać część ciasta i mandarynki - teraz włożyć resztę ciasta i na wierzch lekko wcisnąć mandarynki
piec w nagrzanym prodiżu około 45-50 minut
inne piecyki nagrzane do 200C i z 45-50 minut
ostudzone ciasto posmarować lukrem: puder cukier wymieszać na gęsto ze śmietaną z kroplą cytryny
ciasto jest przepysznie obłędne w smaku, wilgotne, pachnące mandarynkami z nutą kokosu.......POLECAM......SMACZNEGO!!!
3 komentarze:
Co za cudo.
Smakowite! Uwielbiam mandarynki, ciasta o tym smaku nigdy nie jadłam:)
Wspaniale ciasto, wlasnie upieklam.Goraco polecam
Prześlij komentarz