Składniki:
2 kg karkówka bez kości,
1 opakowanie karkówka klasyczna Prymat,
5 łyżek musztarda sarepska,
1/4 kostki smalec,
4 sztuki cebula,
1 główka czosnek,
1 średni seler korzeniowy,
3/4 szklanki woda
porcję karkówki ponacinać na porcję do rolady zwinięcia
na mięso rozsypać 3/4 przyprawy do karkówki i rozsmarować musztardę
zwinąć roladę ciasno, obwiązać nicią i natrzeć resztą przyprawy całą roladę
zawinąć w folię i do lodówki na całą noc
roladę mocno obsmażyć na smalcu z każdej strony
do obsmażonej rolady włożyć cebulę, czosnek, seler - dolać 3/4 szklanki wody i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa - około 1 godziny na mniejszym ogniu, ze 3x obracać roladę
zimną roladę pokroić na porcje......SMACZNEGO!!!
wywar z warzywami zostawiłam na później do sosu...
2 komentarze:
Pyszności :) Mniam mniam
Pozdrawiam LaFaMi
Też piekę podobną karkówkę! Pycha mięsko wychodzi, mięciutkie i soczyste:)
Prześlij komentarz