Składniki:
marchew 2 sztuki średnie nie grube,
seler 1 mały,
por 1 nie duża,
kapusta biała 1 ćwiartka średniej główki,
sól 1 łyżka,
pieprz mielony 1 łyżeczka płaska,
cukier 2 łyżki,
papryczka ostra 1 mini suszona,
olej rzepakowy 6 łyżek,
ocet winny 1 łyżeczka
Obraną marchewkę, seler korzeń pokroić w cienką kostkę do naczynia.
Nożyczkami tnę drobno opłukany por i zostawić na później.
Kapustę białą drobno pokroić nożem, wszystko w misce wymieszać z solą i odstawić na 30 minut, z 2x w tym czasie wymieszać.
Po tym czasie odcisnąć kapustę z puszczonego soku i dać do miski, dodać pocięty por, cukier, pieprz mielony, sok z cytryny, pokruszoną ostrą papryczkę (mini papryczki kupione latem w doniczkach na jesieni odcinam i suszę na kaloryferze i do słoiczka), ocet winny, olej rzepakowy i wszystko dokładnie wymieszać.
Odstawić na 30 minut i surówka gotowa do jedzenia - zdrowa, smaczna z białej kapusty z dodatkiem warzyw pyszna surówka, jest i do obiadu ale też do podjadania z pieczywem.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!