Składniki:
kapusta czerwona 1 główka większa,
ziele angielskie 3 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
goździki 5 sztuk,
kostka rosołowa 1 sztuka,
cebula 1 sztuka średnia,
jabłko 1 sztuka większe,
olej rzepakowy 10 łyżek,
cukier 3 łyżki,
sól 2 łyżeczki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
ocet 10% 3/4 łyżeczki,
mąka pszenna 2 łyżki
Kapustę czerwoną drobno pokroić do miski, zalać wrzątkiem i po 5 minutach wodę wylać.
Olej rozgrzać w garnku, wsypać pokrojoną drobno cebulę, obrane jabłka ze skórki pokrojone cienko na kawałeczki, dodać cukier (pilnować, aby cukier nie skarmelizował się na ciemny kolor), goździki, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową i średnim ogniu podsmażać na złocisty kolor cebuli i jabłek, co jakiś czas zamieszać.
Do cebuli wsypać sparzoną kapustę, wlać 6 łyżek wody, wymieszać i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty.
Gdy kapusta jest miękka, dodać pieprz mielony, sól, ocet, wymieszać, wsypać mąkę i szybko łyżką mieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia, najlepiej smakuje jak z godzinę postoi i smaki się przegryzą - duszona kapusta czerwona z jabłkami i korzennymi przyprawami jest jedną z naszych ulubionych surówek na ciepło...........SMACZNEGO!!!
Dziękujemy za podzielenie się swoją wiedzą. Twój post jest cennym źródłem informacji.
OdpowiedzUsuńTwój ostatni post zmienił zasady gry. Jestem wdzięczny za inspirację.
OdpowiedzUsuńDziękujemy za jasne wyjaśnienia i wysiłek włożony w tworzenie znaczących treści.
OdpowiedzUsuńSzkoda tej wody z zaparzenia kapusty, zawiera cenny barwnik.
OdpowiedzUsuń