14.11.2023

czerwona kapusta duszona z jabłkami...

Składniki:
kapusta czerwona 1 główka większa, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, goździki 5 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, cebula 1 sztuka średnia, jabłko 1 sztuka większe, olej rzepakowy 10 łyżek, cukier 3 łyżki, sól 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet 10% 3/4 łyżeczki, mąka pszenna 2 łyżki


Kapustę czerwoną drobno pokroić do miski, zalać wrzątkiem i po 5 minutach wodę wylać.

Olej rozgrzać w garnku, wsypać pokrojoną drobno cebulę, obrane jabłka ze skórki pokrojone cienko na kawałeczki, dodać cukier (pilnować, aby cukier nie skarmelizował się na ciemny kolor), goździki, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową i średnim ogniu podsmażać na złocisty kolor cebuli i jabłek, co jakiś czas zamieszać.

Do cebuli wsypać sparzoną kapustę, wlać 6 łyżek wody, wymieszać i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty.

Gdy kapusta jest miękka, dodać pieprz mielony, sól, ocet, wymieszać, wsypać mąkę i szybko łyżką mieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia, najlepiej smakuje jak z godzinę postoi i smaki się przegryzą - duszona kapusta czerwona z jabłkami i korzennymi przyprawami jest jedną z naszych ulubionych surówek na ciepło...........SMACZNEGO!!!

4 komentarze:

  1. Dziękujemy za podzielenie się swoją wiedzą. Twój post jest cennym źródłem informacji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Twój ostatni post zmienił zasady gry. Jestem wdzięczny za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękujemy za jasne wyjaśnienia i wysiłek włożony w tworzenie znaczących treści.

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy11/17/2023

    Szkoda tej wody z zaparzenia kapusty, zawiera cenny barwnik.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!