21.09.2023

pyszne kotlety mielone "zero waste"...

Składniki:
porcja warzyw z rosołu, mielona łopatka wieprzowa 70 dag, woreczek ryżu 100 gram, jajka 1 sztuka "L", cebula 1 sztuka średnia, tymianek 2 łyżeczki, papryczka ostra pokruszona 1 mała, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 2-3 łyżki, tarta bułka 4 łyżki, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba

ziemniaki 1 kg, mrożony groszek z marchewką 1 opakowanie, masło 1 łyżka, mąka pszenna 1 łyżka, sól 1 łyżeczka


Warzywa z rosołu w misce rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków ale nie za drobno.

Do miski dodać zmieloną łopatkę, ugotowany woreczek ryżu, jajko, posiekaną cebulę, tartą bułkę, kucharek, pieprz mielony, tymianek suszony, papryczkę ostrą suszoną, wszystko dokładnie ręką wyrobić z 2 minuty.

Zwilżonymi dłońmi formować okrągłe kotlety.

Kłaść na gorący olej i lekko je łyżką spłaszczyć, smażyć porcjami.

Smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, na koniec wszystkie na patelni przykryć pokrywką i dusić z 5 minut.

Kotlety podać z ziemniakamiposypanymi tymiankiem suszonym i groszkiem z marchewką.

Mrożony groszek z marchewką ugotować wg opisu, na koniec dodać soli, łyżkę masła, łyżkę mąki i szybko wymieszać - kotlety mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem warzyw z rosołu, ryżu są doskonałe w smaku do zjedzenia na ciepło i na zimno, a przy okazji nic się nie marnuje "zero waste"..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!