13.09.2023

pyszne filety śledziowe w zalewie korzennej...

Składniki:
filety śledziowe 2 kg, kucharek 2 łyżki, mąka pszenna - ile potrzeba, pieprz mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba

woda 1 litr, cebula 2 sztuki większe, goździki 6 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, sól 2 łyżeczki, papryka ostra suszona3 szczypty, cynamon 1/2 łyżeczki, cukier 2-3 łyżki, gorczyca 1 łyżka, ocet 10% około 1/2 szklanki


Świeże śledzie filety lub w całości i je wyfiletować, dobrze opłukać pod zimną wodą, wkładać do miski i wsypać kucharka. wymieszać, zostawić na 1 godzinę na blacie kuchennym.

Do garnka wlać wodę, wsypać pokrojoną w piórka cebule, goździki, ziele angielskie, cukier, sól, paprykę ostrą suszoną, gorczycę, cynamon i gotować z 5 minut na średnim ogniu, następnie wlać ocet 10% i gotować z 3 minuty, zdjąć z ognia.

Mąkę wymieszać z pieprzem, każdy filet obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju na rumiano z każdej strony.

Usmażone odkładać do naczynia większego.

Filety śledziowe zalać letnią zalewą i wystudzić.

Schować do lodówki najlepiej na 24 godziny - śledzie świeże usmażone na rumiano są doskonałe do zalewy słodko-kwaśno-korzennej są idealne w smaku, aromacie i nie tylko do zakąski ale i bez okazji.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!