Składniki:
filety śledziowe 2 kg,
kucharek 2 łyżki,
mąka pszenna - ile potrzeba,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba
woda 1 litr,
cebula 2 sztuki większe,
goździki 6 sztuk,
ziele angielskie 4 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
sól 2 łyżeczki,
papryka ostra suszona3 szczypty,
cynamon 1/2 łyżeczki,
cukier 2-3 łyżki,
gorczyca 1 łyżka,
ocet 10% około 1/2 szklanki
Świeże śledzie filety lub w całości i je wyfiletować, dobrze opłukać pod zimną wodą, wkładać do miski i wsypać kucharka. wymieszać, zostawić na 1 godzinę na blacie kuchennym.
Do garnka wlać wodę, wsypać pokrojoną w piórka cebule, goździki, ziele angielskie, cukier, sól, paprykę ostrą suszoną, gorczycę, cynamon i gotować z 5 minut na średnim ogniu, następnie wlać ocet 10% i gotować z 3 minuty, zdjąć z ognia.
Mąkę wymieszać z pieprzem, każdy filet obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju na rumiano z każdej strony.
Usmażone odkładać do naczynia większego.
Filety śledziowe zalać letnią zalewą i wystudzić.
Schować do lodówki najlepiej na 24 godziny - śledzie świeże usmażone na rumiano są doskonałe do zalewy słodko-kwaśno-korzennej są idealne w smaku, aromacie i nie tylko do zakąski ale i bez okazji.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!