31.08.2023

pyszne ciasto drożdżowe z jabłkami, kruszonką...

Składniki:
drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1/2 szklanki, cukier 1 łyżka, mąka tortowa 1 łyżka

jajka 3 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, sól 1 szczypta, skórka z 1 cytryny dużej, palma 12,5 dag stopiona letnia, mleko letnie 1,3/4 szklanki, mąka tortowa 60 dag, jabłka 7 sztuk większe

cukier 3/4 szklanki, mąka krupczatka 1 szklanka, mąka tortowa 1 szklanka, palma miękka 12,5 dag, olej rzepakowy 2 - 3 łyżki

cukier puder 1 szklanka, gorąca woda 2-3 łyżki


Świeże drożdże w misce dobrze rózgą wymieszać z cukrem, mąką, letnim mlekiem, nakryć talerzem miskę i zostawić na 20 minut na blacie kuchennym bez przeciągów.

Do podrośniętego zaczynu wsypać resztę mąki, cukru, startą skórkę z wyparzonej cytryny, resztę mleka letniego, stopioną palmę, wbić jajka i ciasto dobrze wyrobić do puszczania pęcherzyków powietrza.

Miskę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę na blacie kuchennym.

Forma 35x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyrośnięte łyżką parę razy wyrobić i wyłożyć do formy, obrane jabłka ze skórki pokroić na grubsze kawałki i powciskać w ciasto.

Z podanych składników mikserem zrobić sypką kruszonkę i rozsypać ją na jabłkach.

Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra-dół do suchego patyczka, z podanych składników utrzeć nie za gęsty lukier i polać nim kruszonkę, zostawić do wystudzenia ciasta w formie - pyszne, wilgotne ciasto drożdżowe z kawałkami jabłek z kruszonką i delikatnym lukrem, idealne na każdą okazję..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!