Składniki:
kiełbasa śląska 4 sztuki większe,
papryka ostra 1 łyżeczka,
papryka słodka 3 łyżki,
czosnek granulowany 1 łyżeczka,
cebula 5 sztuk średnie,
sól 1 łyżeczka,
olej rzepakowy do posmarowania lub spryskiwania - ile potrzeba,
musztarda i keczup - ile potrzeba
Kiełbaski ponacinać na skos z obu stron, natrzeć mocno papryką w proszku słodką i ostrą i czosnkiem suszonym, schować do lodówki na 1 godzinę.
Foremki silikonowe spryskać olejem lub posmarować pędzelkiem, włożyć kiełbaski po 2 do foremki, dodać pokrojone w piórka cebule i posolić, wymieszać dodać do kiełbasek i spryskać wszystko olejem lub posmarować.
Piec w airfryer na 185C około 15 minut, następnie obrócić kiełbaski i piec z 10 minut.
Podawać z musztardą, keczupem do pieczywa, smakują również wystudzone - kiełbaski jak z grilla z urządzenia airfryer są do przygotowania o każdej porze roku, szybko i chrupiąco. Wkładam do foremek silikonowych i do kosza urządzenia, wnętrze i kosz jest czyste dzięki takiemu sposobowi.........SMACZNEGO!!!
Dobra propozycja jednak wolę kiełbasę z normalnego grilla szczególnie tą z serem od Zakładu mięsnego ZMKarol z Podlasia.
OdpowiedzUsuń