28.05.2023

chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem...

Składniki:
ziemniaki 1,5 kg, cebula 2 sztuki średnie, ząbki czosnku 3 sztuki, sól 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, jajka 3 sztuki "M", mąka pszenna 2-3 łyżki, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba, gulasz z pieczonej łopatki z przepisu mojego "zobacz TUTAJ" - ile potrzeba


Obrane ziemniaki w rozdrabniaczu zmiksować z 2 minuty na gładką papkę, wylać masę na bardzo drobne sitko, postawić sitko na misce i zostawić do odcieknięcia z płynu około 20 minut.

W rozdrabniaczu po ziemniakach zmiksować cebulę, czosnek, jajka, sól, pieprz mielony.

Z miski odlać delikatnie płyn ziemniaków i zostanie sama biała skrobia.

Do białej skrobi dodać zmiksowaną cebulę, ziemniaki z sitka, dodać z 2 łyżki mąki pszennej i wszystko dokładnie wymieszać.

Na gorącym oleju smażyć nie duże porcje placków na rumiano z każdej strony, odkładać na talerz usmażone.

Na placek nałożyć gulasz, nakryć drugim plackiem, na wierzch dodać śmietanę - nasza ulubiona wersja chrupiących placków ziemniaczanych podanych z gulaszem z pieczonej łopatki i śmietaną........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!