Składniki:
ziemniaki 1,5 kg,
cebula 2 sztuki średnie,
ząbki czosnku 3 sztuki,
sól 1,5 łyżeczki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
jajka 3 sztuki "M",
mąka pszenna 2-3 łyżki,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba,
gulasz z pieczonej łopatki z przepisu mojego
"zobacz TUTAJ" - ile potrzeba
Obrane ziemniaki w rozdrabniaczu zmiksować z 2 minuty na gładką papkę, wylać masę na bardzo drobne sitko, postawić sitko na misce i zostawić do odcieknięcia z płynu około 20 minut.
W rozdrabniaczu po ziemniakach zmiksować cebulę, czosnek, jajka, sól, pieprz mielony.
Z miski odlać delikatnie płyn ziemniaków i zostanie sama biała skrobia.
Do białej skrobi dodać zmiksowaną cebulę, ziemniaki z sitka, dodać z 2 łyżki mąki pszennej i wszystko dokładnie wymieszać.
Na gorącym oleju smażyć nie duże porcje placków na rumiano z każdej strony, odkładać na talerz usmażone.
Na placek nałożyć gulasz, nakryć drugim plackiem, na wierzch dodać śmietanę - nasza ulubiona wersja chrupiących placków ziemniaczanych podanych z gulaszem z pieczonej łopatki i śmietaną........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!