Składniki:
pory 2 sztuki duże,
groszek konserwowy 1 puszka,
jabłka 2 sztuki duże,
cukier 2 łyżki,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
sól 3/4 łyżeczki,
pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
śmietana 12 % 200 gram,
majonez 2 łyżki
Z porów odciąć bardzo mocno zielone liście (są zbyt gorzkie) i odciąć część z korzeniem, resztę dobrze opłukać w zimnej wodzie z piasku.
Osuszone pory pokroić wzdłuż na paski i następnie pokroić w kostkę, wsypać do miski.
Dodać odsączony z soku groszek zielony w puszce, jabłka obrane ze skórki i pokrojona w kostkę.
Posypać cukrem, solą, pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać.
Dodać majonez, śmietanę, sok z cytryny i wszystko wymieszać, odstawić na 1 godzinę do lodówki. - bardzo łatwa, szybka w przygotowaniu surówka i nie droga, smakuje jako surówka do obiadu ale też do podjadania czy do tostów..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!