10.03.2023

placuszki bananowe-chrupiące, szybkie, smaczne z konfiturą wiśniową...

Składniki:
banany 4 sztuki dojrzałe, mąka tortowa 3 łyżki, mąka krupczatka 2 łyżki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżka, sok z cytryny 1 łyżeczka, mleko około 3/4 szklanki, jajka 2 sztuki "M", olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba, konfitura wiśniowa - ile potrzeba


Składniki temperatura pokojowa= dojrzałe, nie twarde banany rozgnieść widelcem na papkę z grudkami małymi.

Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, cukier, sok z cytryny, jajka, mleko i łyżką połączyć składniki na nie za gęste ciasto.

Na patelni rozgrzać olej, dużą łyżką (2 łyżki na 1 placek) kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z każdej strony.

Usmażone partiami placki (wyszło 12 placków) odkładać na talerz.

Przed podaniem posmarować każdy placek konfiturą wiśniową lub jaką się lubi - placuszki bananowe są idealne na szybki posiłek do śniadania, kolacji czy na deser, możne je podać z ulubionym dżemem, konfiturą, sokiem, syropem..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!