7.11.2022

pyszne ucierane ciasto śliwkowe...

Składniki:
jajka 5 sztuk "L", palma miękka 250 gram, cukier 3/4 szklanki, aromat rumowy 4 krople, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, śliwki 70 dag


Wszystkie składniki temperatura pokojowa= do pojemnika dodać jajka, cukier, miękką palmę, olejek rumowy i mikserem utrzeć do spienienia (masa ma być grudkowata) z 2 minuty na najwyższych obrotach.

Do masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzeć na gładkie, dość gęste ciasto.

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i łyżką wygładzić wierzch.

Śliwki opłukać pod zimną wodą, przekroić na pół i usunąć pestki, układać gęsto na cieście, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie ciasto wystudzić - ciasto ucierana z nutą smaku rumowego ze śliwkami jest idealnym deserem na każdą okazję, ciasto jest doskonałą bazą do wielu owoców..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!