1.11.2022

szybkowar- papryka z ryżem marchewkowym ...

Składniki:
papryka kolorowa 6 sztuk duża, ryż 2 woreczki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka większa, cukier 1 łyżeczka, marchew 4 sztuki średnie, czosnek 1 główka, kostka rosołowa 1 sztuka, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, natka pietruszki 1 pęczek, jajka 1 sztuka "L", woda 2 szklanki do gotowania


Z papryk odciąć czubki, usunąć ze środka gniazdka nasienne, opłukać pod zimną wodą.

Ryż ugotować na al dente, pokroić cebulę w kostkę, obrać czosnek, marchewki zetrzeć na tarce grubsze oczka.

Ząbki czosnku zetrzeć na tarce do czosnku.

Na oleju w garnku podsmażyć cebulę z cukrem, następnie dodać marchewkę, kostkę rosołową,,, podsmażać z 3 minuty, następnie dodać starty czosnek, pieprz ziołowy, paprykę ostrą, podsmażać z 2 minuty, dodać do ryżu, dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

Nadziewać do pełna papryki, w szybkowarze na dnie rozłożyć sitko rozkładane (nie przypali się do dna papryka), układać na sitku papryki.

Do szybkowara wlać wodę, zamknąć i po zasyczeniu pary gotować z 20 minut, w szybkowarze papryki wystudzić (wystudzone nie rozlecą się przy wyjmowaniu), podawać na ciepło lub na zimno - papryka jest bardzo zdrowa, gotowana czy duszona, pieczona jest lżej strawna od surowej, do tego z nadzieniem ryżu, z marchewką jest wyborna w smaku, my lubimy również zjeść na zimno........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!