27.10.2022

z farszu do gołąbków pyszne kotleciki smażone...

Składniki:
mielona łopatka 60 dag, ryż 2 woreczki, jajka 2 sztuki "L", przyprawa Harrisa 1 opakowanie, sól 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka większa, tarta bułka 6 łyżek, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba


Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić na durszlaku, wsypać do miski, dodać mielone mięso, przyprawę Harrisa, jajka, pieprz mielony, sól, pokrojoną drobno cebulę i wszystko ręką dokładnie wyrobić, nadziewać liście kapusty.

Do pozostałej reszty farszu wsypać bułkę tartą, wymieszać dokładnie.

Formować zwilżonymi w zimnej wodzie małe kotleciki i nie za grube.

W garnku rozgrzać olej rzepakowy, kłaść kotleciki i lekko je spłaszczyć, smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, pod koniec nakryć pokrywką i dusić z 5 minut na małym ogniu, następnie bez pokrywki na dużym ogniu z 3 minuty.

Smakują najlepiej na zimno, są chrupiące, aromatyczne, można podać z ulubionymi sosami czy surówkami - nasze ulubione smażone kotleciki z farszu do gołąbków, zawsze robię większą ilość do gołąbków, aby z reszty usmażyć kotleciki, prze smażeniem dodaje tartej bułki i kotleciki są zwarte........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!