28.07.2022

marchewka z groszkiem ...

Składniki:
marchew 1 kg, woda 4 -5 szklanek, sól 1,5 łyżeczki, groszek konserwowy 1 puszka, masło 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki


Marchewkę obrać ze skórki (najlepiej użyć ścinak do warzyw, cienko obiera i szybko), opłukać pod zimną wodą.

Marchewki większe przekroić wzdłuż na "4", mniejsze przekroić wzdłuż na "2" i kroić na nie za grube kawałeczki.

Zalać wodą i zagotować, wsypać sól, gotować do miękkości marchewki, dodać groszek zielony z puszki po odlaniu soku, masło, wymieszać.

Wsypać mąkę i szybko mieszać do zagęszczenia marchewki, podawać jako dodatek do różnych potraw lub jeść samą do podjadania nie za mocno gęstą - doskonały dodatek do obiadu z mięsem, rybą, jajkami lub są do podjadania, bardzo lubimy marchewkę z groszkiem nie za mocno gęstą..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!