Składniki:
jajka 6 sztuk "L",
cukier 3/4 szklanki,
palma miękka 250 gram,
kawa instant 8 łyżek,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
borówka amerykańska 500 gram,
cukier puder do posypania - ile potrzeba
Składniki o temperaturze pokojowej= Do miski dodać jajka, cukier, miękką palmę i kawę instant (u mnie granulki), mikserem utrzeć na najwyższych obrotach z 3 minuty.
Do masy kawowej wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mikserem utrzeć dość gęste ciasto.
Niska tortownica silikonowa, do formy wyłożyć ciasto, wygładzić wierzch i rozsypać wcześniej opłukane na durszlaku borówki amerykańskie.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka, w formie wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo wyjątkowe i oryginalne w smaku i aromacie ciasto kawowe z borówką amerykańską, jest lekkie, wilgotne, smakuje wyśmienicie........SMACZNEGO!!!
Moje klimaty jeśli chodzi o ciasta:) Z wielką chęcią przekonam się czy jest tak smaczne jak podejrzewam;)
OdpowiedzUsuń