20.05.2022

Składniki:
maślanka naturalna 1 litr, żelatyna deserowa na 1 litr opakowanie + 1 łyżeczka + 3/4 szklanki syropu z brzoskwiń, cukier puder 6 łyżek, truskawki 30 dag, herbatniki 150 gram puszka brzoskwiń w syropie, galaretka truskawkowa 2 opakowania + 900 ml gorącej wody


Zimną maślankę wlać do pojemnika, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, pokrojone truskawki i mikserem utrzeć z 3 minuty na najwyższych obrotach, wlać syrop z brzoskwiń wymieszany z gorącą wodą z żelatyną, połączyć składniki.

Formy silikonowe 25x25 i 20 cm, na dnie rozłożyć herbatniki i wylać masę maślankową, schować do lodówki.

Galaretki wymieszać w gorącej wodzie, wystudzić, brzoskwinie pokroić na plastry i rozłożyć na wierzchu deseru, wylać prawie tężejącą galaretkę i schować do lodówki na kilka godzin - deser na zimno na bazie maślanki, jest bardzo lekki, delikatny, mało kaloryczny, owoce i galaretki idealnie dodają smaku........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!