14.04.2022

pulchne kotlety mielone z łopatki z serem żółtym...

Składniki:
łopatka wieprzowa mielona 70 dag, cebula 1 sztuka większa, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, bułka pszenna 1 sztuka, tarta bułka 1/2 szklanki, jajka 1 sztuka "L", ser żółty gouda 15 dag, mąka pszenna 3/4 szklanki, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba


Do miski włożyć mielone mięso z łopatki wieprzowej, kucharka, pieprz mielony czarny, drobno pokrojoną cebulę, bułkę moczoną w wodzie i odciśniętą z wody, jajko, żółty ser rozdrobniony w rozdrabniaczu, bułkę tartą i wszystko ręką dobrze wyrobić na kleistą masę.

Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, formować kotlety z 2 cm grubości, obtoczyć w mące i smażyć na rumiano z każdej strony.

Usmażone odkładać na talerz i usmażyć następną porcję, następnie kotlety z talerza dać do patelni do kotletów, nakryć pokrywką i dusić z 6 minut na mniejszym ogniu, kotlety są bardzo pulchne i soczyste - kotlety mielone bardzo lubimy i najczęściej na zimno do pieczywa do pracy mąż zabiera, z dodatkiem sera żółtego są pulchne, soczyste........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!