20.03.2022

szybkowar-boczek z czosnkiem,majerankiem,papryką...

Składniki:
boczek świeży płat bez kości 1,80 kg, czosnek 1 główka, sól 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, majeranek 4 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 3 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, smalec 1 łyżeczka, woda 2 szklanki


Świeży boczek ze skórką 1 płaski płat bez kości, oczyścić, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.

Ząbki czosnku wycisnąć przez praskę do czosnku, wymieszać z kucharkiem, solą.

Czosnkiem mocno natrzeć cały płat boczku, posypać majerankiem, papryką ostrą, słodką, pieprzem mielonym.

Zawinąć ciasno w roladę, obwiązać grubszą nitką (zwykłe nici w 5 nitek robię) mocno, w szybkowarze na stopionym smalcu mocno zrumienić z każdej strony.

Wlać do szybkowara wodę, zamknąć i po zasyczeniu pary gotować 60 minut na średnim ogniu, w szybkowarze wystudzić, wyjąć roladę boczkową na talerz (wywar można zamrozić do bigosu) i kroić w plasterki - rolada boczkowa mocno czosnkowa,majerankowa, paprykowa jest doskonałym mięsem do pieczywa, z szybkowara jest szybko gotowa........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!