5.03.2022

sypana szarlotka z kakaowym wierzchem...

Składniki:
jabłka szara reneta 2,5 kg, cukier 5 łyżek, cynamon 1 łyżka

mąka tortowa 2 szklanki, mąka krupczatka 2 szklanki, kasza manna 2 szklanka, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1/2 opakowania, proszek do pieczenia 3 łyżeczki

kakao 3 łyżki, palma 1,5 kostki zimna, cukier puder do posypania- ile potrzeba


Jabłka szara reneta obrane ze skórki i starte na grubszych na tarce do miski, dodać cukier, cynamon i wymieszać, odstawić na blat kuchenny.

Do miski wsypać mąkę tortową, krupczatkę, kaszę manną, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i wszystko dobrze wymieszać.

Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dno formy wysypać 3 szklanki suchych składników i plasterki zimnej palmy 1/2 kostki, następnie rozłożyć połowę wymieszanych startych jabłek z sokiem bez ugniatania.

Na jabłkach rozsypać 3 szklanki suchy składników, plasterki 1/2 kostki palmy i resztę jabłek bez ugniatania.

Resztę suchych składników wymieszać z kakao i rozsypać na jabłkach i plasterki 1/2 kostki palmy.

Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 60 minut, w formie mocno wystudzić, najlepiej upiec wieczorem na rano gotowa, przed [podaniem posypać pudrem cukrem - sypana szarlotka jest bardzo łatwa, mało pracochłonna i smakuje wyśmienicie, kakaowy wierzch szarlotki urozmaica szarlotkę.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!