6.03.2022

smażony dorsz w sosie z cebuli,porów,pomidorów...

Składniki:
dorsz czarny filety 4 sztuki, mąka pszenna 1 szklanka+sól 2 łyżeczki+pieprz mielony 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba

cebula 3 sztuki większe, pory 3 sztuki średnie, marchew z rosołu 3 sztuki, olej rzepakowy 8 łyżek, cukier 2-3 łyżki, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 2-3 łyżki, sok pomidorowy 1/2 litra, woda 2 szklanki


Filety dorsza czarnego opłukać pod zimną wodą, ręcznikiem papierowym osuszyć, pokroić na małe porcje, obtaczać w mące wymieszanej z solą i pieprzem.

Na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, odkładać do miski.

Na oleju podsmażyć pokrojoną drobno cebulę , pory, dodać cukier, kucharka, pieprz mielony, dodać ugotowaną z rosołu marchewkę, wlać ocet jabłkowy, sok pomidorowy, wodę i gotować z 7 minut na średnim ogniu.

Wlać od razu sos na ryby, zostawić na 12 godzin minimum w chłodnym miejscu - najlepsze filety dorsza czarnego smażone w małych kawałkach i zalane sosem z cebuli, porów, soku z pomidorów........SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!