Składniki:
dorsz czarny filety 4 sztuki,
mąka pszenna 1 szklanka+sól 2 łyżeczki+pieprz mielony 2 łyżeczki,
olej rzepakowy - ile potrzeba
cebula 3 sztuki większe,
pory 3 sztuki średnie,
marchew z rosołu 3 sztuki,
olej rzepakowy 8 łyżek,
cukier 2-3 łyżki,
kucharek 2 łyżki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
ocet jabłkowy 2-3 łyżki,
sok pomidorowy 1/2 litra,
woda 2 szklanki
Filety dorsza czarnego opłukać pod zimną wodą, ręcznikiem papierowym osuszyć, pokroić na małe porcje, obtaczać w mące wymieszanej z solą i pieprzem.
Na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, odkładać do miski.
Na oleju podsmażyć pokrojoną drobno cebulę , pory, dodać cukier, kucharka, pieprz mielony, dodać ugotowaną z rosołu marchewkę, wlać ocet jabłkowy, sok pomidorowy, wodę i gotować z 7 minut na średnim ogniu.
Wlać od razu sos na ryby, zostawić na 12 godzin minimum w chłodnym miejscu - najlepsze filety dorsza czarnego smażone w małych kawałkach i zalane sosem z cebuli, porów, soku z pomidorów........SMACZNEGO!!!
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Masz fajne przepisy, obserwuję..😀
Usuń