19.03.2022

jabłka z pianką bezową w cieście na suchych drożdżach...

Składniki:
suche drożdże 7 gram 1 opakowanie, mąka tortowa 50 dag, cukier 3/4 szklanki, sól 1 szczypta, aromat arakowy 4 krople, jajka 3 sztuki "M", mleko letnie 1,5 szklanki, palma 100 gram stopiona, jabłka 5 sztuk większe

pianka bezowa: białka 1 szklanka 250 ml, cukier puder 5 łyżek, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, gorąca woda 2 łyżki


Do pojemnika wsypać mąkę przesianą, cukier, sól, suche drożdże, wlać letnie mleko, stopioną palmę letnią, aromat arakowy, wbić jajka i spiralami miksera wyrabiać ciasto z 7 minut, nakryć talerzem i na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Jabłka obrane ze skórki przekroić na "4" części, usunąć gniazdka nasienne i pokroić na cienkie ósemki.

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto przełożyć do formy, wygładzić wierzch i rozsypać jabłka, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 40 minut.

W tym czasie z białek ubić pianę na sztywno, na koniec wsypać cukier puder, kisiel, gorącą wodę i tylko połączyć składniki.

Po 40 minutach pieczenia ciasta otworzyć pomału piekarnik białka szybko wyłożyć na jabłka i rozsmarować, piec dalej z 15 minut na 180C, ciasto dobrze wystudzić - dobry sposób na wykorzystanie białek, pianka bezowa z dodatkiem kisielu jest bardzo delikatna, ciągnąca a wierzch przypieczony, ciasto z ta pianką jest smaczne........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!