18.03.2022

pyszna drożdżówka "nocna" i jabłka-gruszki w kisielu z kruszonką...

Składniki:
jabłka 6 sztuk większe, gruszki 6 sztuk średnie, cukier 2 łyżki, sok z cytryny 2 łyżeczki, woda 3/4 szklanki, kisiel truskawkowy 1 opakowanie

drożdże świeże 7 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka 3 sztuki "L", mleko 2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta, aromat waniliowy 5 kropli

kruszonka: mąka krupczatka 2 szklanki, palma 100 gram miękka, cukier 1/2 szklanki


Składniki temperatura pokojowa= do miski dodawać składniki wg podanej kolejności= do miski pokruszyć świeże drożdże, posypać cukrem, wlać roztrzepane jajka, mleko, olej rzepakowy, wsypać mąkę przesianą, sól i NIE MIESZAĆ, nakryć miskę talerzem i zostawić na całą noc na blacie kuchennym.

Umyte jabłka obrać, gruszki ze skórką pokroić w kostkę do garnka, zalać wodą, wsypać cukier, sok z cytryny i gotować z 5 minut, lekko wystudzone przełożyć do miski i wsypać kisiel, wymieszać.

Rano do ciasta dodać aromat waniliowy i łyżką mieszać do połączenia składników, ciasto ma być nie za gęste.

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia i keksówka silikonowa 20 cm, ciasto wyłożyć do form, wygładzić wierzch i dodać owoce.

Z podanych składników utrzeć mikserem kruszonkę i posypać nią owoce.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formach ciasto dobrze wystudzić - jabłka i gruszki gotowane i wymieszane z kisielem to doskonały dodatek do ciasta drożdżowego lub innych ciast.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!