25.03.2022

sypana szarlotka z cynamonowym lukrem i orzeszkami...

Składniki:
jabłka szara reneta 2 kg, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 5 łyżek

mąka tortowa 1,5 szklanki, kasza manna 1,5 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, palma zimna 250 gram

lukier cynamonowy: cukier puder 1,5 szklanki, cynamon 1 łyżka, woda gorąca 3-4 łyżki, orzeszki ziemne zmielone 100 gram, cukier puder do p[osypania - ile potrzeba


Jabłka obrane zetrzeć na tarce grubsze oczka do miski, wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem.

Mąkę, cukier, kaszę manną, proszek do pieczenia wymieszać w misce, tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, połowę suchej masy wsypać do formy, na wierzchu poukładać plasterki połowy palmy, wyłożyć wymieszane w misce jabłka i nie ugniatać tylko delikatnie wygładzić wierzch.

Na jabłkach rozsypać resztę suchej masy, resztę plasterków palmy i piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, po upieczeniu w formie dobrze wystudzić w chłodnym miejscu.

Wymieszać cukier puder, cynamon, gorącą wodę na gładki nie za mocno gęsty lukier.

Polać lukrem wierzch ciasta, wygładzić i posypać zmielonymi orzeszkami ziemnymi, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo szybka, łatwa, tania, mało pracochłonna szarlotka sypana, smakowitym dodatkiem jest lukier cynamonowy z orzeszkami.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!