27.03.2022

szybkowar- rolada zboczku dp pieczywa...

Składniki:
boczek świeży na roladę 1,5 kg, papryka słodka 1 opakowanie, papryka ostra 2 łyżeczki, kucharek 3 łyżki, cząber 1 łyżka, czosnek granulowany 2 łyżki, majeranek 1 opakowanie, smalec 1 łyżeczka, woda 2 szklanki, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka


Świeży, mało tłusty płat boczku bez kości mocno natrzeć paprykami, kucharkiem, czosnkiem, cząbrem, majerankiem.

Boczek ciasno zawinąć w roladę i mocno obwiązać grubszą nicią (ja zwykłe nici łączę w 5 nitek) tak, aby rolada była stabilna, schować do lodówki na całą noc.

W garnku szybkowara stopić smalec i zrumienić roladę z każdej strony, potem dodać ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować 55 minut.

W szybkowarze mocno wystudzić boczek, wyjąć na talerz, usunąć nici, kroić w plasterki, smalec i galaretka do posmarowania pieczywa - najlepsze domowe mięsko do pieczywa, wieprzowy boczek świeży jest dobrym mięsem do takich domowych wyrobów.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!