26.03.2022

mocno kakaowy murzynek...

Składniki:
mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1/2 łyżeczki, cukier 3/4 szklanki, kakao 3 łyżki, olej rzepakowy 200 ml, mleko 150 ml, jajka 3 sztuki "L"

masa kakaowa: palma 12,5 gram, kakao 2 łyżki, mąka tortowa 2 łyżki, cukier puder 3 łyżki, czekolada 100 gram, jajka 1 sztuka "L"


Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, kakao, jajka, olej rzepakowy, mleko i mikserem wszystko utrzeć na gładką masę.

Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i piec w na grzanym piekarniku 190C, grzanie góra/dół do suchego patyczka 45 minut.

W czasie pieczenia do garnuszka dodać palmę i stopić, lekko wystudzić i dodać kakao, cukier puder, mąkę, czekoladę kuleczki lub zmiksowaną w rozdrabniaczu tabliczkę czekolady, jajko i rózgą wszystko wymieszać.

Zaraz po upieczeniu nie wyłączać piekarnika, otworzyć piekarnik, ciasto ponakłuwać widelcem.

Na wierzch ciasta wyłożyć masę kakaową i piec dalej z 12 minut, ciasto wystudzić dobrze i przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo łatwe, smaczne, szybkie ciasto murzynek mocno kakaowy, ciasto jest doskonałe na różne okazje i te duże i te małe.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!