12.02.2022

zupa z reszty kapusty do gołąbków-zero waste...

Składniki:
skrzydełka kurczaka 10 sztuk, woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka rozdrobniona, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, kapusta z gołąbków , papryka 2 sztuki większe, ziemniaki 8 sztuk średnie, kucharek 2 łyżki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka


Skrzydełka kurczaka zalać wodą i zagotować, łyżką "szumówką" zebrać pianę, wsypać rozdrobnioną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i gotować z 25 minut na średnim ogniu.

Kapustę co została z obierania liści do gołąbków (przepis na gołąbki "zobacz TUTAJ") drobno pokroić, paprykę bez gniazdek nasiennych drobno pokroić.

Wsypać do skrzydełek, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować z 20 minut na średnim ogniu.

Na koniec dodać pieprz ziołowy, kucharka, pieprz mielony,zdjąć z ognia - bardzo dobry i smaczny sposób na wykorzystanie końcówki kapusty z gołąbków, zupa kapuściana na skrzydełkach jest lekka, aromatyczna........SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!