Składniki:
skrzydełka kurczaka 10 sztuk,
woda 3 litry,
włoszczyzna 1/2 pęczka rozdrobniona,
ziele angielskie 3 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
kapusta z gołąbków ,
papryka 2 sztuki większe,
ziemniaki 8 sztuk średnie,
kucharek 2 łyżki,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka
Skrzydełka kurczaka zalać wodą i zagotować, łyżką "szumówką" zebrać pianę, wsypać rozdrobnioną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i gotować z 25 minut na średnim ogniu.
Kapustę co została z obierania liści do gołąbków (przepis na gołąbki
"zobacz TUTAJ") drobno pokroić, paprykę bez gniazdek nasiennych drobno pokroić.
Wsypać do skrzydełek, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować z 20 minut na średnim ogniu.
Na koniec dodać pieprz ziołowy, kucharka, pieprz mielony,zdjąć z ognia - bardzo dobry i smaczny sposób na wykorzystanie końcówki kapusty z gołąbków, zupa kapuściana na skrzydełkach jest lekka, aromatyczna........SMACZNEGO!!!
I nic się nie marnuje :)!
OdpowiedzUsuń