5.02.2022

pyszne z budyniem drożdżowe ciasto na suchych drożdżach...

Składniki:
suche drożdże 7 gram 1 opakowanie, mąka tortowa 50 dag, sól 1 szczypta, cukier 3/4 szklanki, jajka 3 sztuki "L", cukier wanilinowy 1 opakowanie, palma 100 gram stopiona, mleko 1,5 szklanki

mleko 850 ml, cukier 3 łyżki, masło 1 łyżka, budyń malinowy 2 opakowania, śliwki z kompotu 2 szklanki

kruszonka: mąka krupczatka 2 szklanki, palma 12,5 dag miękka, cukier 1/2 szklanki


Do misy robota wsypać cukier, mąkę przesianą, szczyptę soli, suche drożdże, cukier wanilinowy i wymieszać.

Do suchych składników wbić jajka, wlać stopioną palmę z mlekiem (do gorącego tłuszczu wlewam zimne mleko i można od razu dać do ciasta), hakiem robota wyrabiać ciasto około 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Mleko 850 ml-połowę mleka zagotować z masłem, cukrem, budynie wymieszać w reszcie mleka i wlać do gotującego się mleka, mieszać do zagęszczenia budyniu, wystudzić na lekko letni.

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć wyrośnięte ciasto, wygładzić wierzch ciasta.

Na ciasto dodać łyżką porcje budyniu, dodać osączone śliwki z kompotu.

Z podanych składników utrzeć kruszonkę i posypać nią ciasto.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka, w formie ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem na następny dzień - doskonale smakujące ciasto drożdżowe na suchych drożdżach z budyniem i śliwkami z kompotu, na każdą okazję można upiec........SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!