Składniki:
suche drożdże 7 gram 1 opakowanie,
mąka tortowa 50 dag,
sól 1 szczypta,
cukier 3/4 szklanki,
jajka 3 sztuki "L",
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
palma 100 gram stopiona,
mleko 1,5 szklanki
mleko 850 ml,
cukier 3 łyżki,
masło 1 łyżka,
budyń malinowy 2 opakowania,
śliwki z kompotu 2 szklanki
kruszonka: mąka krupczatka 2 szklanki,
palma 12,5 dag miękka,
cukier 1/2 szklanki
Do misy robota wsypać cukier, mąkę przesianą, szczyptę soli, suche drożdże, cukier wanilinowy i wymieszać.
Do suchych składników wbić jajka, wlać stopioną palmę z mlekiem (do gorącego tłuszczu wlewam zimne mleko i można od razu dać do ciasta), hakiem robota wyrabiać ciasto około 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Mleko 850 ml-połowę mleka zagotować z masłem, cukrem, budynie wymieszać w reszcie mleka i wlać do gotującego się mleka, mieszać do zagęszczenia budyniu, wystudzić na lekko letni.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć wyrośnięte ciasto, wygładzić wierzch ciasta.
Na ciasto dodać łyżką porcje budyniu, dodać osączone śliwki z kompotu.
Z podanych składników utrzeć kruszonkę i posypać nią ciasto.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka, w formie ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem na następny dzień - doskonale smakujące ciasto drożdżowe na suchych drożdżach z budyniem i śliwkami z kompotu, na każdą okazję można upiec........SMACZNEGO!!!
Drożdżowa klasyka <3!
OdpowiedzUsuń