6.01.2022

pyszny biszkopt z musem dyniowym...

Składniki:
dynia ok 2 kg sztuka, woda 1/2 szklanki, galaretka pomarańczowa 3 sztuki, mascarpone 250 gram, woda z cytryną 1/2 szklanki, orzeszki prażone bez soli 250 gram

jajka 6 sztuk "M", mąka tortowa 100 gram, mąka ziemniaczana 50 gram cukier 150 gram


Z dyni odciąć łupinę, bez pestek pokroić w kostkę, wsypać do garnka.

Wlać 1/2 szklanki wody i po zagotowaniu cały czas mieszać do miękkości dyni, wsypać galaretki, wymieszać, zdjąć z ognia, wystudzić.

W misie robota utrzeć składniki na dość gęste ciasto: białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce, cukier w trakcie ubijania, dodawać po żółtku, na koniec wsypać mąki i na małych obrotach robota wmieszać w ciasto.

Piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 40 minut, do suchego patyczka, wystudzić w formie.

Do wystudzonej dyni dodać mascarpone zimne i mikserem ubić z 2 minuty.

Biszkopt wyjąć na duży talerz, nasączyć np. wodą z cytryną, na biszkopt wyłożyć cały mus, rozsmarować wokoło rantu, wierzch wygładzić, posypać prażonymi orzeszkami (w rozdrabniaczu je zmiksowałam), schować do lodówki - dla smakoszy dyni to doskonałe ciasto na deser, mus jest bardzo lekki,puszysty jak pianka ptasiego mleczka........SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    Instagram: www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
    Facebook: www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    Blog: www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!