Składniki:
dynia ok 2 kg sztuka,
woda 1/2 szklanki,
galaretka pomarańczowa 3 sztuki,
mascarpone 250 gram,
woda z cytryną 1/2 szklanki,
orzeszki prażone bez soli 250 gram
jajka 6 sztuk "M",
mąka tortowa 100 gram,
mąka ziemniaczana 50 gram
cukier 150 gram
Z dyni odciąć łupinę, bez pestek pokroić w kostkę, wsypać do garnka.
Wlać 1/2 szklanki wody i po zagotowaniu cały czas mieszać do miękkości dyni, wsypać galaretki, wymieszać, zdjąć z ognia, wystudzić.
W misie robota utrzeć składniki na dość gęste ciasto: białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce, cukier w trakcie ubijania, dodawać po żółtku, na koniec wsypać mąki i na małych obrotach robota wmieszać w ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 40 minut, do suchego patyczka, wystudzić w formie.
Do wystudzonej dyni dodać mascarpone zimne i mikserem ubić z 2 minuty.
Biszkopt wyjąć na duży talerz, nasączyć np. wodą z cytryną, na biszkopt wyłożyć cały mus, rozsmarować wokoło rantu, wierzch wygładzić, posypać prażonymi orzeszkami (w rozdrabniaczu je zmiksowałam), schować do lodówki
- dla smakoszy dyni to doskonałe ciasto na deser, mus jest bardzo lekki,puszysty jak pianka ptasiego mleczka........SMACZNEGO!!!
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
Instagram: www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Facebook: www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
Blog: www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com