Składniki:
fasola Jaś 500 gram opakowanie,
woda do gotowania 2 litry,
kostka rosołowa 2 sztuki,
ziele angielskie 5 sztuk,
liście laurowe 2 sztuki,
soda oczyszczona 1 łyżeczka
kiełbasa śląska 5 sztuk,
cebula 1 sztuka większa,
ząbki czosnku 5 sztuk,
kostka rosołowa 1 sztuka,
olej rzepakowy 12 łyżek,
papryka słodka 1 łyżka
majeranek 4 łyżki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
sól, pieprz mielony do smaku
Fasolę Jaś moczyć całą noc w zimnej wodzie, wodę z moczenia wylać, do szybkowara wsypać fasolę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, sodę oczyszczoną (dzięki sodzie można zjeść przy problemie z dną moczanową), wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 min ut, w szybkowarze wystudzić fasolę.
W garnku na oleju zrumienić pokrojoną w kostkę kiełbasę bez flaka, cebulę, ząbki czosnku, kostkę rosołową, paprykę słodką.
Do garnka wlać z wywarem fasolę z szybkowara, gotować z 10 minut na średnim ogniu, wsypać na koniec majeranek, paprykę ostrą, krótko gotować i zdjąć z ognia,do smaku dodać soli, pieprz mielony - fasola z szybkowara jest bardzo szybko ugotowana i jako baza doskonała np. do zupy, po bretońsku czy inne potrawy z fasolą.........SMACZNEGO!!!
This looks DELICIOUS! Dorene, in Florida-USA
OdpowiedzUsuńThanks!😙
Usuń