23.01.2022

smaczna na szybko fasola z szybkowara...

Składniki:
fasola Jaś 500 gram opakowanie, woda do gotowania 2 litry, kostka rosołowa 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, soda oczyszczona 1 łyżeczka

kiełbasa śląska 5 sztuk, cebula 1 sztuka większa, ząbki czosnku 5 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, olej rzepakowy 12 łyżek, papryka słodka 1 łyżka

majeranek 4 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, sól, pieprz mielony do smaku


Fasolę Jaś moczyć całą noc w zimnej wodzie, wodę z moczenia wylać, do szybkowara wsypać fasolę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, sodę oczyszczoną (dzięki sodzie można zjeść przy problemie z dną moczanową), wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 min ut, w szybkowarze wystudzić fasolę.

W garnku na oleju zrumienić pokrojoną w kostkę kiełbasę bez flaka, cebulę, ząbki czosnku, kostkę rosołową, paprykę słodką.

Do garnka wlać z wywarem fasolę z szybkowara, gotować z 10 minut na średnim ogniu, wsypać na koniec majeranek, paprykę ostrą, krótko gotować i zdjąć z ognia,do smaku dodać soli, pieprz mielony - fasola z szybkowara jest bardzo szybko ugotowana i jako baza doskonała np. do zupy, po bretońsku czy inne potrawy z fasolą.........SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!