16.12.2021

papryka w zalewie z kurkumą...

Składniki:
papryka świeża 5 kg średnia, woda 3 litry, cukier 300 gram, sól 3-4 łyżki, cebula 4 sztuki większa, goździki 1 łyżka, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 5 sztuk, gorczyca 2 łyżki, kurkuma 2 łyżki, pieprz mielony 3 łyżeczki, ocet 10% 400 ml, olej rzepakowy 8 łyżek


Papryki oczyścić z gniazdek z nasiennych, dobrze opłukać, pokroić na większe kawałki do miski.

Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, gorczycę, goździki, ziele angielskie, liście laurowe, sól i gotować z 5 minut na średnim ogniu.

Następnie wsypać kurkumę, pieprz mielony, wlać olej rzepakowy, ocet i tylko zagotować, zdjąć z ognia.

Do wyparzonych słoików wkładać paprykę do 3/4 wysokości słoika, zalewę zamieszać i chochelką wlać z zawartością do słoików.

Słoiki mocno zakręcić, p włożyć do piekarnika słoiki, ustawić na 130C i gdy temperatura będzie już gotowa to pasteryzować z 35 minut, w piekarniku wystudzić, gotowe będą po około 3 tygodniach, w ciemnym i chłodnym miejscu przechowywać - bardzo smaczna, łatwa, papryka w zalewie korzennej z kurkumą, doskonale smakuje jako zakąska, na kanapki czy do obiadu.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!