5.10.2021

ciasto drożdżowe z agrestem-suche drożdże...

Składniki:
drożdże suche 7 gram 1 opakowanie, maka tortowa 50 dag, cukier 3/4 szklanki, sól 1 szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 3 sztuki "L", mleko letnie 1 szklanka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, rabarbar i jabłka, cukier puder - ile potrzeba


Do misy robota wsypać przesianą mąkę, suche drożdże, cukier, sól, cukier wanilinowy i wymieszać składniki.

Dodać jajka, letnie mleko, olej rzepakowy i wyrabiać ciasto z 7 minut.

Misę robota nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.

Forma silikonowa 26 cm, ciasto parę razy łyżką wyrobić i wyłożyć do formy, wygładzić wierzch, wsypać pokrojony drobno rabarbar i jabłka.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formie ciasto wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - na suchych drożdżach drożdżówka jest szybka do wykonania bo nie trzeba czekać na zaczyn z drożdży świeżych.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!