2.10.2021

Kakaowo-kawowe ciasto z brzoskwiniami

Składniki:
kawa mielona 4 łyżeczki + wrząca woda 200ml, jajka 6 sztuk "M", cukier 1 szklanka, palma 200 gram miękka, olejek pomarańczowy 1 łyżeczka, kakao 4 łyżki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, brzoskwinie 8 sztuk, puder cukier - ile potrzeba


Składniki temperatura pokojowa = kawę zalać wrzątkiem i wystudzić, do naczynia wsypać cukier, dodać jajka, miękką palmę, olejek pomarańczowy i mikserem utrzeć z 2 minuty na najwyższych obrotach - masa ma być grudkowata.

Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mikserem połączyć składniki, ciasto będzie mocno gęste.

Do ciasta wlać wystudzoną kawę bez fusów i mikserem szybko utrzeć na dość gęste ciasto.

3 keksówki formy silikonowe 20 cm lub 1 forma duża 30x25 cm, ciasto wyłożyć do foremek, wygładzić wierzch.

Opłukane brzoskwinie ze skórką przeciąć na połowę, wyjąć pestkę i pokroić połówki brzoskwiń n "ósemki", gęsto ułożyć na cieście.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 50 minut, w foremkach wystudzić, przed podaniem p[osypać pudrem cukrem - doskonałe, w smaku, łatwe, szybkie ciasto ucierane z brzoskwiniami, jest wilgotne, aromatyczne, idealna baza do wielu owoców..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!