11.09.2020

twarogowe knedle ze śliwkami...

Składniki:

twaróg półtłusty zmielony 50 dag, mąka pszenna 15 dag, mąka krupczatka 15 dag, masło miękkie 2 łyżki, jajko 1 sztuka "XL", sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżka, śliwki 8 sztuk duże śmietana 18% 330 gram, cynamon - ile potrzeba, cukier - ile potrzeba


Zmielony twaróg w misce większej wyrobić na gładkie ciasto z miękkim masłem, mąkami, cukrem, solą, jajkiem, zostawić przykryte ręcznikiem kuchennym na 10 minut.

Z porcji ciasta formować placek, na środek położyć połówkę śliwki i zlepić dobrze ciasto na kulkę.

Wodę w dużym garnku zagotować z łyżeczką soli, na wrzątek wkładać knedle, po wypłynięciu na średnim ogniu gotować 8-10 minut.

Knedle wyjmować cedzakiem na talerz, podawać ze śmietaną, cukrem, cynamonem - knedle twarogowe ze śliwkami są najlepsze do zjedzenia latem gdy są słodkie, dojrzałe śliwki, podane ze śmietaną i cynamonem.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!