15.09.2020

kruche ciasto jabłkowo-śliwkowe...

Składniki:

śliwki 50 dag, jabłka 4 sztuki większe, woda 1/2 szklanki, cukier 2 łyżki, cynamon 2 łyżeczki, kisiel 1 opakowanie

jajka 4 sztuki "L", palma zimna 250 gram, mąka tortowa 300 gram, proszek do pieczenia 1 łyżeczka



Jabłka i śliwki pokrojone na kawałeczki w garnku dusić do miękkości z cukrem, cynamonem i wodą, mieszać co jakiś czas do miękkości owoców, wystudzić, do zimnych wsypać kisiel wiśniowy i wymieszać.

Do misy dodać jajka, mąkę tortową, cukier, zimny tłuszcz, proszek do pieczenia i spiralami miksera wyrobić kruche ciasto, 1/4 część ciasta zawinąć w woreczek i schować do zamrażarki na 30 minut.

Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i łyżką je wyrównać, dodać na ciasto owoce kisielowe, na tarce zetrzeć pozostałe ciasto.

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem by nadzienie dobrze stężało - bardzo smaczne, aromatyczne mocno nadziane śliwkami, jabłkami, jest bardzo idealne na każdą okazję........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!