24.02.2020

tarta wieloowocowa z pianką bezową...

Składniki:

ciasto kruche do tarty 1 opakowanie, jabłka 2 sztuki, gruszki 2 sztuki, brzoskwinie 2 sztuki, nektarynki 2 sztuki, cukier 2 łyżki, cynamon 1 łyżka, białka zimne 1 szklanka, cukier puder 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, cukier puder do posypania


Do tarty użyłam gotowe ciasto kruche do tart, czasem można wykorzystać takie ciasto na szybko do deseru, ciasto wyłożyłam w formie silikonowej na papierze do pieczenia.

Do ciasta wsypałam pokrojone w cząstki, jabłka, brzoskwinie, nektarynki, gruszki, owoce posypać cukrem, cynamonem.

Zimne białka w misie robota ubijać z solą na najwyższych obrotach, gdy zaczną gęstnieć wsypać puder cukier, mąkę ziemniaczaną i ubić na mocno sztywną pianę.

Piane ubitą rozsmarować na owocach, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół i piec około 45 minut, można pod koniec nakryć papierem do pieczenia, aby za mocno nie przypiekła się pianka z wierzchu, w formie tartę dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - doskonała, aromatyczna, pyszna tarta wieloowocowa z pianką bezową, idealnie smakuje na deser do kawy, herbaty..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!