20.02.2020

szybkowar-fasola jaś na gęsto...

Składniki:

fasola jasiek 1 kg, woda do gotowania 1,5 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, żeberka wędzone 70 dag, smalec 1 łyżeczka, kiełbasa toruńska 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, papryka czerwona 2 sztuki mniejsze, kucharek 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, cząber 1 łyżka


Fasolę jasiek moczyć w wodzie całą noc, wodę wylać z moczenia, wsypać do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, żeberka wędzone, wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować 40 minut.

W większym garnku na smalcu usmażyć pokrojoną kiełbasę, cebulę, paprykę, dodać kucharka, paprykę ostrą.

Do kiełbasy dodać fasolę ugotowaną z wywarem, obrane mięso z żeberek, dodać cząber i krótko zagotować, nakryć pokrywką i zostawić najlepiej do następnego dnia, fasola wchłonie wywar, jest bardziej aromatyczna - bardzo lubimy fasolę ziarnistą w różnych odmianach i na różne sposoby przygotowaną, taka fasola na gęsto jest bardzo sycąca i smaczna..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!