22.01.2020

puszysty sernik na jabłkach i herbatnikach pieczony...

Składniki:

jabłka szara reneta starte 1 kg, kasza manna 3 łyżki

jajka 4 sztuki "L", cukier 1 szklanka, masło miękkie 100 gram, twaróg wiaderko 1 kg, aromat waniliowy 1 łyżeczka, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki

herbatniki 200 gram cukier puder - ile potrzeba


Obrane jabłka ze skórki zetrzeć na tarce na grubszych oczkach, wsypać do startych jabłek kaszę manną i wymieszać.

Miękkie masło, żółtka, cukier utrzeć mikserem do białości (dobrze utarte jajka dadzą sernikowi puszystości) z 3 minuty.

Do jajek dodać twaróg z wiaderka, aromat waniliowy, budyń, kaszę manną i mikserem połączyć składniki.

Ubite białka na pianę sztywną dodać do masy serowej i łyżką delikatnie wmieszać w masę.

Formy silikonowe keksówki 3 sztuki 20x11 cm, na dnie formy ułożyć podwójnie herbatniki, na herbatniki wyłożyć jabłka starte z kaszą manną, łyżką wygładzić wierzch.

Na jabłka wylać masę serową , łyżką wygładzić wierzch, Piekarnik nagrzany na 170C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut do suchego patyczka, w formach serniki wystudzić dobrze, najlepiej upiec wieczorem i zostawić do rana w chłodnym miejscu.

Sernik wyjąć z formy (2 formy do pracy męża są) i posypać pudrem cukrem - pieczony sernik na startych jabłkach i na herbatnikowym spodzie jest bardzo puszysty, lekki, w trakcie jedzenie chce się jeść więcej i więcej..........SMACZNEGO!!!

5 komentarzy:

  1. ale pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można w dużej blaszcze upiec?Jaką duza dac .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, mam taką 30x25 cm i dość głęboka...

      Usuń
  3. Parę razy piekłam to ciasto, jest przepyszne. Polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!