Składniki:
jabłka szara reneta starte 1 kg,
kasza manna 3 łyżki
jajka 4 sztuki "L",
cukier 1 szklanka,
masło miękkie 100 gram,
twaróg wiaderko 1 kg,
aromat waniliowy 1 łyżeczka,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 2 łyżki
herbatniki 200 gram
cukier puder - ile potrzeba
Obrane jabłka ze skórki zetrzeć na tarce na grubszych oczkach, wsypać do startych jabłek kaszę manną i wymieszać.
Miękkie masło, żółtka, cukier utrzeć mikserem do białości (dobrze utarte jajka dadzą sernikowi puszystości) z 3 minuty.
Do jajek dodać twaróg z wiaderka, aromat waniliowy, budyń, kaszę manną i mikserem połączyć składniki.
Ubite białka na pianę sztywną dodać do masy serowej i łyżką delikatnie wmieszać w masę.
Formy silikonowe keksówki 3 sztuki 20x11 cm, na dnie formy ułożyć podwójnie herbatniki, na herbatniki wyłożyć jabłka starte z kaszą manną, łyżką wygładzić wierzch.
Na jabłka wylać masę serową , łyżką wygładzić wierzch, Piekarnik nagrzany na 170C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut do suchego patyczka, w formach serniki wystudzić dobrze, najlepiej upiec wieczorem i zostawić do rana w chłodnym miejscu.
Sernik wyjąć z formy (2 formy do pracy męża są) i posypać pudrem cukrem - pieczony sernik na startych jabłkach i na herbatnikowym spodzie jest bardzo puszysty, lekki, w trakcie jedzenie chce się jeść więcej i więcej..........SMACZNEGO!!!
ale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńCzy można w dużej blaszcze upiec?Jaką duza dac .
OdpowiedzUsuńMożna, mam taką 30x25 cm i dość głęboka...
UsuńParę razy piekłam to ciasto, jest przepyszne. Polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam, pozdrawiam.
Usuń