Składniki:
cebula 5 sztuk średnie,
jabłka 2 sztuki większe,
czosnek 1 główka,
smalec 1/2 kostki,
cukier 1 łyżeczka,
kucharek 2 łyżeczki
Cebulę pokroić w kostkę, jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w kostkę, czosnek obrać i pokroić w cieniutkie talarki.
Na gorący smalec na patelni wsypać pokrojoną cebulę, cukier (cebula jest lepsza z odrobiną cukru) i smażyć z 4 minuty, dodać pokrojone jabłka, czosnek, kucharka i smażyć z 10 minut co jakiś czas mieszając na średnim ogniu - smażona cebula z jabłkiem, czosnkiem jest idealnym dodatkiem np. do mielonych kotletów, do kopytek, pierogów lub zimna do pieczywa........SMACZNEGO!!!
Czy to można zachowywać na dłużej np pasteryzując w słoikach?
OdpowiedzUsuńMożna, pasteryzować do góry dnem w gotującej wodzie z 10 minut, słoiczki po dżemie (lub litrowe to z 10 minut, woda do 3/4 wysokości słoików) wystudzone wyjąć, wytrzeć słoiczki i schować do lodówki lub w chłodne ciemne miejsce...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuń