30.12.2017

placki ziemniaczane cebulowe...

Składniki:


ziemniaki mączyste 1 kg, cebula 2 sztuki, jajka 2 sztuki "M", mąka pszenna 4-5 łyżek, kucharek 2 łyżeczki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba

obrane ziemniaki pokroić na kawałki, włożyć do pojemnika rozdrabniacza razem z cebulą, wbić jajka i wszystko dokładnie zmiksować na papkę, najszybciej zmiksować w rozdrabniaczu lub też na tarce ręcznie lub w robocie

przełożyć masę do miski, wsypać mąkę, kucharka, pieprz mielony, wymieszać, mąki pszennej za dużo nie dodawać, dodać z wyczuciem

na bardzo gorącym oleju rzepakowym smażyć porcje placków na złocisto, odkładać na ręcznik papierowy, olej powinien być bardzo gorący, można też smażyć na smalcu

podawać ze śmietaną, cukrem lub z czym się lubi - placki ziemniaczane są naszą ulubioną na szybko potrawą na obiad, lubimy je w różnych wersjach smakowych..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!